Loader Image
Shravan: A henna és a zöld hónapja

Shravan: A henna és a zöld hónapja

Pár napja egy nepáli hölgyet hennáztam, és ő mondta, hogy most van a henna hónapja. Meglepődtem, mert erről még soha nem hallottam, úgyhogy beszélgettem vele róla és kicsit utána is olvastam a dolognak.

A hinduk ebben a hónapban az Úr Sivát imádják, aki a Védikus írások szerint megmentette az univerzumot azzal, hogy kiitta a mérget a Tejóceánból, ami aközben keletkezett, hogy a félistenek és démonok közösen ki akarták köpülni belőle a halhatatlanság nektárját. Ilyenkor Indiában esős évszak van, és különösen a hölgyek foglalatoskodnak Siva imádatával. Főleg Nepálban Ilyenkor különös hangsúlyt kap a zöld szín, melybe szívesen öltöznek, zöld, piros és sárga karpereceket hordanak, szebbnél szebb hennákat festetnek és általában is különös hangsúlyt fektetnek a szépítkezésre.

Siva és Parvati egyébként az ideális pár megtestesítői, és ennek is köze lehet ahhoz, hogy a házasság ünneplése kiemelkedő szerepet kap ebben a hónapban. Böjtök és rituálék zajlanak, melyeket a férjes asszonyok férjük hosszú életéért és jólétéért végeznek, az egyedülállók pedig azért, hogy olyan jó férjük legyen, mint az Úr Siva.

A külsőségek pedig az esküvőket idézik: A piros zöld és sárga anyagok és a henna mind a menyasszonyok díszeire emlékeztetnek.

Úgy tűnik az elmúlt évtizedekben hanyatlásnak induló hagyomány egyre inkább virágzik, főleg a nagyvárosokban, ahol a lányok és asszonyok lelkesen használják ki az alkalmat a szépitkezésre, legyen szó díszes tradicionális ruhákról, csilingelő karperecekről, ékszerekről, vagy szebbnél szebb hennamintákról.

Ha már itt a nyár, és te is csak egy kifogást kerestél, hogy hennát viselhess, gyere el Krisna-völgybe és írj nekem egy hennafestésért, vagy akár tanulj meg magad hennázni itt: www.hennaworkshop.com/